– badania lekarskie ustalające brak przeciwwskazań do wykonywania prac w procesie produkcji i w obrocie żywnością. Obowiązek objęcia badaniami lekarskimi do celów sanitarno-epidemiologicznych spoczywa na przedsiębiorcach prowadzących działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością. Według ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy. (tekst jedn. Dz. U. z 2014 r., poz. 1184).
Zobacz także
JEDNOSTKA NOTYFIKOWANA
– 1) jednostka dokonująca sprawdzenia zgodności projektu wyrobu, wyrobu lub procesu jego wytwarzania oraz ustalenia ich zgodności z zasadniczymi lub szczegółowymi wymaganiami lub specyfikacjami technicznymi. Wg ustawy z 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności. (tekst jedn. Dz. U. z 2004 r. nr 204, poz. 2087 z p. zm.); 2) organizacja (jednostka) wyznaczona przez […]
DEZYNFEKCJA (2)
– proces odkażania, w wyniku którego następuje zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych środkami fizycznymi lub chemicznymi w celu przeciwdziałania zakażeniom.
PAŃSTWOWY WZORZEC JEDNOSTKI MIARY
– wzorzec jednostki miary uznany urzędowo w Rzeczypospolitej Polskiej za podstawę do przypisywania wartości innym wzorcom jednostki miary danej wielkości fizycznej; Według ustawy z dnia 11 maja 2001 r. Prawo o miarach (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 541, 675, 1123)