– wielkość narażenia na utratę zdrowia w wyniku oddziaływania na organizm pracownika obciążenia fizycznego i psychicznego, obciążenia pracą, albo szkodliwością fizyczną lub chemiczną.
Zobacz także
System HACCAP
Postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. System polega na przeprowadzeniu analizy zagrożeń […]
CYSTERNA PRZENOŚNA
– to cysterna multimodalna (transport multimodalny – przewóz przez więcej niż jeden środek transportu, np. samochodowy i kolejowy lub morski, kolejowy i samochodowy) o pojemności większej niż 450 litrów w przypadku, gdy jest ona używana do przewozu materiałów klasy 2. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 r. w sprawie wejścia w życie […]
CAŁKOWITA REZYSTANCJA UZIEMIENIA
– rezystancja (oporność) między głównym zaciskiem uziemiającym a ziemią. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki.