– jest to zespół czynności polegających na ocenie stanu faktycznego i porównaniu tego stanu z obowiązującymi przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, a następnie sformułowanie wniosków naprawczych skierowanych do pracodawcy. Według R. Celeda, M. Sekunda, Metodyka kontroli warunków pracy, Kolpress, Warszawa 2006 r.
Zobacz także
CEL SZCZEGÓŁOWY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY
– cel wyrażany ilościowo zawsze gdy jest to możliwe, wynikający z ogólnych celów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, który należy zrealizować aby osiągnąć cele ogólne. Wg PN-N-18001:1999. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania
GRZYBY
– duża grupa organizmów posiadających zarodniki, odżywiających się przez rozkład materii organicznej nieożywionej i wchłanianie substancji odżywczych przez swoją powierzchnię. Wiele grzybów może być źródłem zakażenia u człowieka. Złe warunki życia sprzyjają głębszym infekcjom grzybiczym, które rozwijają się w następstwie urazów przeszywających stóp i innych części ciała. Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny Medycyna; RTW […]
ERGONOMIA KOREKCYJNA
– to korekta warunków pracy na drodze modernizacji już funkcjonujących stanowisk pracy, maszyn i urządzeń.