– 1) jest zespołem zabiegów, których zadaniem lub skutkiem jest przywrócenie podstawowych objawów życia, tj. co najmniej krążenia krwi lub krążenia krwi i oddychania. Nazywana jest także podstawowym podtrzymaniem życia (PPŻ). Terminem zamiennym może być reanimacja. Dla przypadkowego ratownika bez przygotowania profesjonalnego istotne będą tzw. podstawowe czynności ratujące życie Zaawansowane czynności ratownicze są podejmowane przez profesjonalnych ratowników. Ich działania określono jako „łańcuch przeżycia”. Według Bezpieczeństwo i Higiena Pracy, Wolters Kluwer, Warszawa 2009 r; 2) przywrócenie stabilnego stanu fizjologicznego osobie, której czynności serca, ciśnienie krwi oraz utlenowienie tkanek obniżyły się do wartości krytycznych. Resuscytacja krążeniowo-oddechowa to przywracanie czynności serca i oddechu lub tylko czynności serca osobie, u której takie reakcje ustały, przez skojarzenie masażu serca ze sztucznym oddychaniem (np. metodą usta – usta). Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny , Medycyna; RTW 1997 r.
Zobacz także
STRES
– 1) pojęcie stresu można zdefiniować na dwa sposoby. Po pierwsze jest to czynnik oddziałujący na organizm ludzki w postaci sił i nacisków zarówno fizycznych jak psychicznych i społecznych, będący przyczyną zmian w organizmie, traktowanych jako coś niepożądanego. Drugie znaczenie opisuje stres jako skutek działania nacisku czynników zewnętrznych zwanych stresorami. Praca zawodowa jest dla człowieka […]
BUDYNEK MIESZKALNY JEDNORODZINNY
– budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego I lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku. Według ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. […]
DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA (GHP)
– działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które musza być spełnione na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GPH odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).