– szybko przebiegająca reakcja egzotermiczna, samoczynnie przemieszczająca się w przestrzeni wypełnionej substratami. Reakcji tej towarzyszy zjawisko świecenia. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe w środowisku pracy, ODDK Gdańsk 2006 r.
Zobacz także
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
CZYNNIKI GAŚNICZE
– to najczęściej stosowane ciecze, proszki, gazy itp. o właściwościach: chłodzących, tłumiących, inhibicyjnych (spowalniających reakcję chemiczną), mechanicznych – przerywających palenie się.
ZAKŁAD ŻYWIENIA ZBIOROWEGO
zakład wykonujący działalność w zakresie zorganizowanego żywienia konsumentów. zakład wykonujący działalność w zakresie zorganizowanego żywienia określonych grup konsumentów, w szczególności w szpitalach, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach, zakładach pracy, z wyłączeniem żywienia w samolotach i innych środkach transportu oraz wojskowych polowych punktów żywieniowych Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia