– metoda oceny ryzyka zawodowego, stosowana do względnie prostych przypadków przy badaniu procesów, maszyn i urządzeń na każdym etapie czynności związanych z badaniami, projektami koncepcyjnymi i technicznymi, budowie, uruchamianiu, modernizacji, rozbudowie i normalnej pracy. W metodzie tej analizuje się proces, urządzenie lub maszynę, identyfikuje zagrożenia i redukuje możliwe skutki wynikające z zagrożeń według schematu ; […]
– działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które musza być spełnione na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GPH odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
– urządzenie działające na zasadzie wirówki służące do oczyszczania powietrza (gazów, spalin) z zanieczyszczeń pyłowych; także zjawisko pogodowe (trąba powietrzna).