Pliki cookies

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Zaakceptuj, jeśli chcesz dalej korzystać ze strony.

Jeśli widzisz ten popup zbyt często, sprawdź czy masz włączoną akceptację plików cookies w swojej przeglądarce.

Polityka prywatności

Akceptuję
SEKA S.A. | Dostarczamy uzupełniające się usługi w zakresie obowiązkowych zadań firm, w każdym mieście Polski.
Zaznacz stronę

W sklepach występują czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe, które mogą prowadzić do urazów i uszkodzeń ciała. Zadaniem pracodawcy jest ustalenie zagrożeń występujących na stanowisku pracy oraz podjęcie działań, które zminimalizują ryzyko ich wystąpienia.

Praca w sklepach spożywczych zalicza się do prac średnio ciężkich – pracownik większość swoich obowiązków wykonuje na stojąco. Do najczęstszych jego czynności należą: sięganie, podawanie, chodzenie, podnoszenie i przenoszenie towarów. Stałe, monotonne wykonywanie tych czynności może prowadzić do wypadków przy pracy.

Czynniki niebezpieczne

Śliskie i nierówne powierzchnie, spadające przedmioty, ostre narzędzia oraz krawędzie wyposażenia, ograniczone przestrzenie, a także ruchome, wirujące części urządzeń, do tego środki transportu to wszystko są czynniki niebezpieczne mechaniczne, które powodują urazy lub uszkodzenie ciała pracownika.

Nie należy też zapominać o czynniku fizycznym, jakim jest prąd elektryczny. On również stanowi zagrożenie dla człowieka.

Czynniki szkodliwe

W sklepach stosowane są toksyczne środki do zwalczania owadów i gryzoni, a także środki konserwujące owoce i warzywa. Wszystkie te substancje zaliczane są do czynników szkodliwych chemicznych, które wpływają na stan zdrowia pracowników. Z kolei czynniki szkodliwe fizyczne to: zbyt wysoka lub niska temperatura, wilgotność oraz niewłaściwe oświetlenie.

Czynniki uciążliwe

Praca w pozycji stojącej, podnoszenie i przenoszenie ciężarów, wymuszona pozycja ciała – to czynniki uciążliwe.

Te czynności pracownik wykonuje stale, dlatego mogą one być przyczyną nadmiernego zmęczenia fizycznego, przeciążenia mięśni, stawów oraz kręgosłupa. W konsekwencji prowadzi to do wycieńczenia organizmu, zwiększenia podatności na wypadki, zmniejszenia wydolności fizycznej, powstawania urazów.

Stres jako czynnik uciążliwy

Omawiając zagrożenia występujące w sklepach spożywczych nie można pominąć stresu. Przyczynami jego powstawania są m.in.:

  • konfliktowe sytuacje z klientami,
  • praca nocna i w soboty oraz w tzw. niedziele handlowe,
  • godziny nadliczbowe,
  • konflikty między pracownikami.

Obowiązkiem pracodawcy jest identyfikacja zagrożeń oraz kontrola stanowisk pracy, ich optymalizacja za pomocą środków technicznych i organizacyjnych, stałe doskonalenie organizacji pracy.

Źródło: CIOP-PIB

edukacja bhp


Zobacz też:
bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40
kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40

 

Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA