HACCP szkolenie okresowe wynikające z wewnętrznych procedur

Cele szkolenia

  • Przypomnienie zasad HACCP i obowiązków pracowników
  • Aktualizacja wiedzy o zagrożeniach i procedurach kontrolnych
  • Przegląd zmian w prawie, dokumentacji i procedurach zakładowych
  • Wzmocnienie odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności

Adresaci szkolenia

Wszyscy pracownicy branży spożywczej – osoby wcześniej przeszkolone w zakresie HACCP

Korzyści

  • Spełnienie obowiązku prawnego i wymagań audytowych
  • Utrwalenie i odświeżenie wiedzy z zakresu HACCP
  • Przypomnienie kluczowych zasad i procedur systemu HACCP
  • Utrwalenie roli pracownika w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności
  • Wyeliminowanie błędów wynikających z rutyny i zapomnienia
  • Zapoznanie się z aktualnymi przepisami prawa i wytycznymi branżowymi
  • Wprowadzenie zmian do procedur i dokumentacji w odpowiedzi na nowe zagrożenia, technologie lub procesy
  • Przygotowanie na kontrole i audyty zewnętrzne (SANEPID, klienci, jednostki certyfikujące)
  • Przypomnienie najważniejszych zagrożeń dla zdrowia konsumentów
  • Praktyczne przykłady incydentów i błędów z życia zakładów spożywczych

Zakres tematyczny

1. Wprowadzenie

  • Cel i zakres szkolenia okresowego
  • Krótkie przypomnienie czym jest HACCP i dlaczego go stosujemy
  • Obowiązek uczestnictwa w szkoleniu z punktu widzenia prawa i zakładowych zasad

2. Przypomnienie podstaw systemu HACCP

  • 7 zasad HACCP – krótki przegląd
  • Identyfikacja zagrożeń: biologicznych, chemicznych i fizycznych
  • Rola Krytycznych Punktów Kontrolnych (CCP)
  • Znaczenie GHP/GMP – dobre praktyki w codziennej pracy

3. Obowiązki pracowników w systemie HACCP

  • Codzienne działania wspierające bezpieczeństwo żywności
  • Zgłaszanie nieprawidłowości i podejrzanych sytuacji
  • Przykłady błędów w pracy i ich skutki
  • Znaczenie rzetelnego wypełniania dokumentacji (np. kontroli temperatury, dat ważności, mycia)

4. Zmiany i aktualizacje procedur w zakładzie

  • Nowe procedury, formularze, zasady
  • Wyniki ostatnich audytów i kontroli (jeśli możliwe)
  • Przypomnienie o najczęściej popełnianych błędach
  • Sytuacje niestandardowe i jak sobie z nimi radzić

5. Zagrożenia w praktyce – studium przypadków

  • Przykłady rzeczywistych incydentów z branży (np. zatrucia, skażenia, kontrole SANEPID-u)
  • Analiza: co zawiodło i jak temu zapobiec
  • Praca w grupach: rozpoznaj zagrożenie, zaproponuj działanie

6. Ćwiczenia utrwalające

  • Quiz: „Czy wiesz, co robić?” – pytania z sytuacji dnia codziennego
  • Przypomnienie zasad higieny osobistej (ręce, ubranie, choroby zakaźne)
  • Przypadki do analizy: "Co zrobić, gdy…?"

7. Podsumowanie i test wiedzy

  • Najważniejsze wnioski i przypomnienie zasad
  • Test wiedzy (krótkie pytania z zakresu HACCP i obowiązków pracownika)
  • Omówienie odpowiedzi, wyjaśnienie wątpliwości

 

 

Zajęcia odbywają się

  • 18.09 - czwartek, godz: 10:00 - 12:00
Dodaj do kalendarza

Szkolenie może być realizowane także na zamówienie i zgodnie z potrzebami Klienta.

Niezależnie od formy prowadzenia szkolenia Uczestnicy mają możliwość zadawania pytań, dyskusji z trenerem. Przy szkoleniach on line pomagamy w kwestiach technicznych.

Zapisz się już dziś
2
DNI
16
GODZ
57
MIN
22
SEK
Cena szkolenia
135 zł
Miejsce szkolenia
Szkolenie on-line
Terminy szkolenia
18.09.2025 - czwartek
godz: 10:00 - 12:00

Szkolenie może być zorganizowane w formie zamkniętej na zlecenie u klienta.

Opiekun szkolenia
Katarzyna Mzyk
Kontakt