– ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
CZYNNIKI FIZYCZNE (szkodliwe lub uciążliwe)
Czynniki fizyczne (szkodliwe bądź uciążliwe) Czynniki fizyczne to obok czynników chemicznych, biologicznych i psychofizycznych najważniejsze czynniki mające wpływ na jakość pracy. Czynniki uciążliwe nie stanowią zagrożenia dla życia lub zdrowia człowieka, lecz wpływają na stan psychofizyczny pracownika powodując nadmierne zmęczenie i złe samopoczucie, co przyczynia się do obniżenia wydajności wykonywania pracy. Czynniki szkodliwe poprzez swój wpływ […]
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
CHOROBA ZAWODOWA POWSTAŁA W SZCZEGÓLNYCH OKOLICZNOŚCIACH
– choroba określona w wykazie chorób zawodowych, o którym mowa w art. 237 §1 pkt 2 Kodeksu pracy, jeżeli została spowodowana działaniem czynników szkodliwych dla zdrowia występujących w środowisku pracy lub sposobem wykonywania pracy, przy wykonywaniu zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, albo przy pracy w OHP. Niezdolność do pracy oraz jej związek z wypadkiem w […]