– miejsce przeznaczone wyłącznie do przechowywania zbiorników przenośnych, z wyjątkiem miejsca ustawienia zbiorników przenośnych stanowiących wyposażenie stanowisk pracy; Według Rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy I Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji i magazynowaniu gazów, napełnianiu zbiorników gazami oraz używaniu i magazynowaniu karbidu (Dz.U.04.7.59) (Dz. U. z 2004 r. Nr 7, poz. 59).
Zobacz także
OZNACZENIE MASZYNY
– maszyny powinny być oznaczone w sposób czytelny i trwały. Oznaczenie powinno zawierać co najmniej: 1) nazwę i adres producenta, oraz jego przedstawiciela, jeżeli taki występuje, 2) określenie maszyny, 3) oznakowanie CE, 4) oznaczenie serii lub typu maszyny, 5) numer fabryczny, jeżeli stosuje się numery fabryczne, 6) rok budowy maszyny, rozumiany jako rok zakończenia procesu […]
KUCHNIA MIKROFALOWA
– w kuchni mikrofalowej wykorzystuje się pole elektromagnetyczne o częstotliwości rzędu 109 Hz, np. 2450 MHz (standard zachodni), co odpowiada długości fali 12,2 cm. Gęstość mocy w komorze grzejnej jest rzędu 1 W/cm², a na zewnątrz nie powinna przekraczać 0,00015-0,005 W/cm². Obudowa ekranująca blaszana ma drzwi ze specjalnego szkła wielowarstwowego z siatką metalową. Drzwi na […]
NAPOJE PROFILAKTYCZNE
– pracodawca jest zobowiązany zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym: w mikroklimacie gorącym, gdy wskaźnik WBGT wynosi powyżej 25°C; w mikroklimacie zimnym, gdy tzw. wskaźnik siły chłodzącej powietrza WCI jest wyższy niż 1000; przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C; przy pracach wymagających dużego wysiłku fizycznego, powodującego efektywny wydatek energetyczny organizmu […]