– dział medycyny zajmujący się człowiekiem na stanowisku pracy oraz wpływem pracy na zdrowie i zdrowia na zdolność do pracy. Jest w zasadzie częścią medycyny prewencyjnej i środowiskowej, która na podstawie znajomości warunków pracy usiłuje wykrywać i eliminować czynniki ryzyka dla zdrowia związane z pracą. Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny Medycyna; RTW 1997 r.
Zobacz także
TOKSYKOLOGIA
– nauka badająca złożone reakcje organizmów żywych na działanie trucizn. W wyniku oddziaływania na człowieka w środowisku pracy trucizn mogą zachodzić w jego organizmie różnorodne zaburzenia procesów fizjologicznych, niekiedy doprowadzające do zawodowych zatruć ostrych lub przewlekłych. Według A. Hansen Bezpieczeństwo i higiena pracy, Wydawnictwa szkolne i pedagogiczne, Warszawa 1998 r.
POMIESZCZENIE GOSPODARCZE
– pomieszczenie znajdujące się poza mieszkaniem lub loka-lem użytkowym, służące do przechowywania przedmiotów lub produktów żywnościowych użytkowników budynku, materiałów lub sprzętu związanego z obsługą budynku, a także opału lub odpadów stałych. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz. U. 2019, poz. […]
PRACE PODWODNE NA MAŁYCH GŁĘBOKOŚCIACH
– prace prowadzone pod powierzchnią wody na głębokości do 20 m.