– dodawanie do środków spożywczych jednego lub kilku składników odżywczych, niezależnie od tego, czy naturalnie występują one w tym środku spożywczym, czy nie, w celu zapobiegania niedoborom lub korygowania niedoborów tych składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zobacz także
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
zmienia elementy środowiska, takie jak powietrze, woda czy gleba, w sposób, który może uczynić je szkodliwymi dla ludzi lub przyrody. Różne rodzaje zanieczyszczeń obejmują chemikalia, pył, hałas i promieniowanie. Pochodzą one z wielu różnych źródeł, także mają charakter rozproszony, np. transport czy rolnictwo, inne zaś są związane z konkretnym miejscem, np. fabryką czy elektrownią. Uwalniane […]
PROMIENIOWANIE NADFIOLETOWE (UV)
– promieniowanie optyczne obejmujące zakres długości fali od 100 nm do 400 nm. Dzieli się na: nadfiolet bliski (UV-A) – 315-400 nm, nadfiolet średni (UV-B) – 280-315 nm, nadfiolet daleki (UV-C) – 100-280 nm. Źródła – prace spawalnicze, szczególnie z użyciem łuku elektrycznego, naświetlanie lampami bakteriobójczymi lub kwarcowymi. Oddziaływanie na organizm – przez skórę i […]
KIEROWNIK ROBÓT
– wyznaczony przez poleceniodawcę pracownik – posiadający ważne świadectwo kwalifikacyjne na stanowisku dozoru – do koordynacji prac, gdy w jednym obiekcie energetycznym jednocześnie pracuje więcej niż jeden zespół pracowników. Według rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 17 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych (Dz. U. nr 80, poz. […]