– to opakowanie wykonane z metalu lub z tworzywa sztucznego o przekroju prostokątnym lub wielokątnym, wyposażone w jeden lub kilka otworów. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 r. w sprawie wejścia w życie zmian do załączników A i B Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR), sporządzonej w Genewie dnia 30 września 1957 r. (Dz. U. Nr 27, poz. 162).
Zobacz także
ODZIEŻ OCHRONNA
– środek ochrony indywidualnej zabezpieczający pracownika przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych występujących w środowisku pracy. Przede wszystkim odzież ta zabezpiecza przed zagrożeniami: mechanicznymi, chemicznymi, biologicznymi, promieniowaniem. Są to: płaszcze, peleryny, kurtki, kombinezony, fartuchy przednie, kaptury, kapelusze, czapki i inne. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy, ODDK, Gdańsk 2006 r.
AERACJA
– wentylacja naturalna, zachodząca przez otwory łączące pomieszczenie z otoczeniem zewnętrznym, wykorzystująca różnicę temperatur oraz ciśnień. Według Słownika wyrazów obcych pod red. prof. dr J. Tokarskiego, PWN Warszawa 1980.
HAACP
– system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point), zwany „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na […]