– to jedno danie gorące, o wartości kalorycznej około 1000 kcal, zawierające około 50-55 % węglowodanów, 30-35 % tłuszczów oraz 15 % białek. Zatrudnianie pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych zobowiązuje pracodawcę do bezpłatnego zapewnienia im posiłków profilaktycznych. Według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279,Dz.U. 2019 poz. 1160).
Zobacz także
AERACJA
– wentylacja naturalna, zachodząca przez otwory łączące pomieszczenie z otoczeniem zewnętrznym, wykorzystująca różnicę temperatur oraz ciśnień. Według Słownika wyrazów obcych pod red. prof. dr J. Tokarskiego, PWN Warszawa 1980.
CHOROBA POPROMIENNA
– zespół objawów chorobowych występujących bezpośrednio lub po długim nawet czasie po napromieniowaniu ciała człowieka dawką promieniowania jonizującego przekraczającą dawkę dopuszczalną. Objawy i szybkość ich pojawienia się zależą od pochłoniętej dawki. Skutkiem jest niewydolność układu krwiotwórczego i limfatycznego, zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, osłabienie odporności, bezpłodność, utrata owłosienia, nasilenie się występowania białaczek, nowotworów złośliwych, zaćmy i wzrost […]
SAMOZAPALANIE
– proces zachodzący w wyniku procesów biologicznych lub fizycznych (egzotermicznych) materiałów, przy czym samonagrzewanie sie materiałów, a następnie ich zapalanie następuje bez zewnętrznego bodźca termicznego (np. samozalenie zestogowanych płodów rolnych, samozapalenie w wyniku egzotermicznej reakcji chemicznej itp.).Według www. pożar – wybór przepisów z zakresu ochrony przeciwpożarowej.