– inaczej lampa – urządzenie elektryczne, którego celem jest zamocowanie źródła światła (jednego lub wielu) i połączenie go z instalacją elektryczną (np. za pomocą oprawki) w sposób ułatwiający jego ewentualną wymianę, nadanie odpowiedniego kierunku strumieniowi świetlnemu, rozproszenie go lub skupienie w odpowiednim miejscu poprzez zastosowanie np. odbłyśnika, soczewki lub rozpraszającego klosza. Oprawa oświetleniowa czasami zawiera również elementy pozwalające na zmianę tego kierunku. Niektóre oprawy zmieniają barwę światła w celach estetycznych lub użytkowych. Do funkcji oprawy należy również zabezpieczenie źródła światła przed uszkodzeniem – lampę osłania się kloszem lub siatką. Budowa oprawy jest uzależniona od źródła światła i jej przeznaczenia. W miejscach gdzie narażona jest na zapylenie lub zalanie, np. na statkach, w kopalniach, w przemyśle, stosuje się uszczelnione oprawy o wysokim stopniu ochrony IP. Stosowane w miejscach narażonych na drgania (np. w samochodach) muszą uniemożliwiać samoczynne odłączenie się lampy. Jeżeli wymaga tego źródło światła (np. lampy wyładowcze), oprawa zawiera odpowiedni układ zapłonowy (statecznik (dławik), kondensator, zapłonnik). Niekiedy posiada również inne dodatkowe wyposażenie, np. wyłącznik zmierzchowy w oprawach zewnętrznych, wyłącznik z detektorem ruchu, czy układ umożliwiający redukcję mocy. Oprawa może łączyć funkcje użytkowe z estetycznymi lub być wyłączne elementem dekoracyjnym. Według Wikipedii.
Zobacz także
OBWÓD SELV
– obwód napięcia bardzo niskiego, bez uziemienia roboczego, zasilany ze źródła bezpiecznego, zapewniający niezawodne oddzielenie elektryczne od innych obwodów. Według www.elektryk.zst.edu.pl.
EKSPOZYCJA ZAWODOWA
– wielkość narażenia na utratę zdrowia w wyniku oddziaływania na organizm pracownika obciążenia fizycznego i psychicznego, obciążenia pracą, albo szkodliwością fizyczną lub chemiczną.
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).