Pliki cookies

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Zaakceptuj, jeśli chcesz dalej korzystać ze strony.

Jeśli widzisz ten popup zbyt często, sprawdź czy masz włączoną akceptację plików cookies w swojej przeglądarce.

Polityka prywatności

Akceptuję
SEKA S.A. | Dostarczamy uzupełniające się usługi w zakresie obowiązkowych zadań firm, w każdym mieście Polski.
Zaznacz stronę

Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera

Poradnik BHP/Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera

Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera jest podstawowym wykazem wszystkich zasad postępowania, jakich powinien przestrzegać pracownik zajmujący się obsługą gości w lokalu gastronomicznym. Przygotowanie takiego dokumentu to nie tylko obowiązek pracodawcy. Jest on również wymagany podczas przeprowadzania instruktażu stanowiskowego, przed podjęciem pracy przez nowego pracownika. Jakie aspekty zawodu powinna poruszać Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera? Są to wszystkie zalecenia, zasady postępowania oraz zakazy wynikające z czynników ryzyka, jakie wiążą się z pracą w gastronomii.

Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera – środowisko i czynniki ryzyka

Praca kelnera czynniki ryzyka

Chociaż praca kelnera raczej nie kojarzy się z zagrożeniami dla zdrowia i życia pracownika, w rzeczywistości jest to środowisko pracy o specyficznym charakterze. Na powstawanie czynników ryzyka ma wpływ specyfika pracy kelnera, który często wykonuje obowiązki w systemie zmianowym, w dni wolne lub w nietypowym wymiarze godzin. Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera powinna uwzględniać aspekty takie jak zmęczenie, obniżenie odporności psychicznej czy działanie pod presją czasu. Nie bez znaczenia jest też stały kontakt z nie zawsze zadowolonymi gośćmi. Prawidłowo przygotowana instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera obejmuje też kwestie takie jak:

  • zakres obowiązków i zasięg obsługi danego pracownika,
  • obsługa gości i kontakt z żywnością,
  • układ i wielkość sali konsumpcyjnej,
  • liczba przeciętnie roznoszonych posiłków w czasie jednej zmiany,
  • obowiązki dodatkowe takie jak np. przygotowywanie napojów,
  • kontakt z ostrymi przedmiotami, urządzeniami elektrycznymi, śliską podłogą czy mikroklimat lokalu.

Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera  – obowiązki pracownika

Praca kelnera czynniki ryzyka

Podstawowa część dokumentu, jakim jest Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera, powinna zawierać opis obowiązków pracownika.  Szczegółowy wykaz zadań pozwala na porozumienie pomiędzy pracownikiem a pracodawcą czy bezpośrednim przełożonym, którym jest np. kierownik zmiany. Określenie obowiązków stawia też w lepszej pozycji samego pracownika, który wie, co powinien robić i w jakich okolicznościach grożą mu konsekwencje. Pod tym względem instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera zawiera informacje o zasięgu obsługi, czynnościach takich jak przygotowanie sali, nakrycie stolików, dbanie o czystość zastawy, przyjmowanie zamówień i ich donoszenie z kuchni, wskazywanie miejsc gościom, rozliczanie się z zamówień czy też roznoszenie dań do pokoi hotelowych.

Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera – zalecenia i zakazy

Praca kelnera czynniki ryzyka

Ważną częścią dokumentu jest ta poświęcona zakazom i zaleceniom. W branży gastronomicznej są one szczególnie ważne z uwagi na wysokie wymogi higieniczne i duże ryzyko zatrucia pokarmowego. Dlatego instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera powinna podkreślać zalecenia takie jak kultura osobista, wysoki poziom higieny, schludność wyglądu i ubioru, dbanie o estetykę sali czy podejście do klienta. W dokumencie należy też umieścić obowiązujące zakazy, do których zaliczają się m.in. palenie papierosów czy pozostawianie brudnych naczyń na stoliku.

Instrukcja BHP na stanowisku pracy kelnera powinna też zawierać opis szczeblowego postępowania w przypadku wystąpienia zagrożenia pożarem, podczas którego pracownik nie tylko powinien znać zasady ewakuacji, ale też pomagać gościom w ich stosowaniu.


☎️ Zapytaj o współpracę w zakresie kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa; audytu, szkolenia i nadzoru, skontaktuj się z Michałem Sekundą Dyrektorem handlowym SEKA S.A. tel. 22 517 88 66 e-mail: michal.sekunda@seka.pl


NAJBLIŻSZE KURSY I SZKOLENIA BHP

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do nas!

Wybierz temat lub oddział SEKA S.A.

Infolinia
Infolinia

+48 22 517 88 88

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Dział handlowy
Dział handlowy

+48 22 517 88 66

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Białystok
Oddział Białystok

+48 85 871 22 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Bielsko-Biała
Oddział Bielsko-Biała

+48 33 300 10 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Bydgoszcz
Oddział Bydgoszcz

+48 52 522 57 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gdańsk
Oddział Gdańsk

+48 58 732 08 80

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gdańsk
Oddział Gdańsk

+48 58 732 08 80

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gorzów Wlkp.
Oddział Gorzów Wlkp.

+48 95 737 46 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Katowice
Oddział Katowice

+48 32 700 22 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Kielce
Oddział Kielce

+48 41 230 98 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Koszalin
Oddział Koszalin

+48 94 721 42 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Kraków
Oddział Kraków

+48 12 203 19 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Łódź
Oddział Łódź

+48 42 280 10 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Lublin
Oddział Lublin

+48 81 464 16 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Olsztyn
Oddział Olsztyn

+48 89 679 94 40

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Poznań
Oddział Poznań

+48 61 624 02 60

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Rzeszów
Oddział Rzeszów

+48 17 717 65 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Szczecin
Oddział Szczecin

+48 91 88 19 500

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Warszawa
Oddział Warszawa

+48 22 517 88 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Wrocław
Oddział Wrocław

+48 71 738 38 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline